Circle Media Group vraagt faillissement drukkerijen aan

Ondanks een surséance-aanvraag van de Circle Media Group heeft deze toch het faillissement aan moeten vragen voor de Nederlandse drukkerijen.

Na de surseance-aanvraag van vrijdag 12 april door Circle Media Group voor Roto Smeets BV, de houdstermaatschappij van de Nederlandse printactiviteiten, Roto Smeets Deventer, Roto Smeets Weert en Senefelder Misset in Doetinchem (en de onderliggende dochtermaatschappijen), heeft de groep moeten besluiten om voor deze operationele dochterbedrijven ook het faillissement aan te vragen. De surseance van de houdstermaatschappij was bedoeld om een herstructurering te verkennen, maar snel werd duidelijk dat dit niet meer mogelijk is.

Joost de Haas, Executive Director Circle Media Group en CEO van Roto Smeets Group: “Deze faillissementen zijn het gevolg van de huidige, zeer moeilijke omstandigheden in de Europese print-industrie. Na een relatief goed 2017 hebben wij in 2018 een dramatische verslechtering van de markt gezien. Papierprijzen stegen met 15-20%, terwijl onze volumes twee keer harder daalden dan het gemiddelde van de laatste jaren. Een reorganisatie van 85 medewerkers die wij najaar 2018 aankondigden bleek in de eerste maanden van 2019 daardoor al weer onvoldoende.

Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid zijn grote reorganisaties ondoenlijk in een krimpende industrie. De transitievergoeding kost drie keer zoveel als onder ons ‘oude sociaal plan’ en moet vooraf betaald worden in plaats van gespreid. Onder onze oude bedrijfsregeling hebben wij in de afgelopen jaren bijna 1.000 medewerkers op een sociale manier kunnen laten afvloeien en aan een andere baan kunnen helpen. Zo konden wij geleidelijk onze capaciteit aan de dalende markt aanpassen. Deze nieuwe wet werkt in een krimpende bedrijfstak als de onze echter eerder als een ‘a-sociaal plan’ en dwingt ons de mensen op straat te zetten en achter te laten. Deze faillissementen hadden met een andere, flexibele wetgeving voorkomen kunnen worden.

Wij zullen er nu met de curator alles aan doen om de gefailleerde drukkerijen door te starten, zoveel mogelijk banen proberen te behouden en de productie voor en de dienstverlening aan onze klanten voort te zetten.”

De aangekondigde surseance van de houdstermaatschappij en het faillissement van de Nederlandse printbedrijven heeft geen betrekking op de marketing-communicatie activiteiten in Amstelveen (MPG), de Belgische activiteiten van Corelio Printing en de andere print-dochterbedrijven in Oostenrijk, Duitsland, Spanje en Hongarije van de Circle Media Group.