Ricoh toner krijgt Smithers Pira conformiteitscertificaat voor voedselveiligheid

De door Ricoh in eigen huis ontwikkelde Pro Print toners zijn door Smithers Pira goedgekeurd als voedselveilig. Dat zorgt voor een aanzienlijke uitbreiding van de applicatiemogelijkheden die grafimediabedrijven en centrale repro’s kunnen realiseren met Ricoh kleuren losblad productiesystemen die gebruikmaken van deze toners.

Na een uitgebreide testprocedure te hebben doorstaan, hebben Ricoh’s eigen toners een Smithers Pira Certificate of Conformity toegekend gekregen dat garandeert dat ze voldoen aan de EU-wetgeving voor voedselverpakkingen. Het Smithers Pira conformiteitscertificaat geldt voor zowel vierkleuren- als vijfkleuren modellen van de losblad kleuren productiesystemen van de series Ricoh Pro C9200, Ricoh Pro C9100, Ricoh Pro C7200 en Ricoh Pro C7100.

De migratie- en overzettesten werden door Smithers Pira uitgevoerd op polypropyleenfilm van 30 micron waarop zelfklevende etiketten waren aangebracht die waren bedrukt met Ricoh’s tonertechnologie.

Smithers Pira rapporteerde dat er onder de testomstandigheden geen significante migratie of overzetting werd waargenomen in Tenax, 95% ethanol of iso-octaan als levensmiddelsimulanten. Er werd een risicobeoordeling uitgevoerd voor gerelateerde niet opzettelijk toegevoegde stoffen (NIAS), waarbij de toners conform werden bevonden.

Bij gebruik achter een functionele sperlaag bleken Ricoh’s Pro Print CMYK-toners (plus wit en transparant voor de vijfkleuren modellen Pro C7200x en Pro C7100x) te voldoen aan de EU- en FDA-wetgeving voor levensmiddelenverpakkingen bestemd voor alle soorten levensmiddelen.