Apex en iPB Printing werken samen aan innovatie

Ton Lavrijsen staat samen met zijn broer Bart als derde generatie aan het roer van het iPB familiebedrijf.

Met de installatie van twee nieuwe Bobst tienkleuren flexopersen zijn ze er klaar voor om opnieuw de grenzen te verleggen op het gebied van innovatieve verpakkingsoplossingen. “Technologie is feitelijk het gereedschap dat ons in staat stelt om nieuwe producten te ontwikkelen waarmee we ons onderscheiden van onze concurrenten. Daarom is het voor ons zo belangrijk samen te werken met gespecialiseerde partners zoals Apex International. Door ieders kennis en kunde te combineren, kunnen we allebei sneller en beter innoveren.”

Het bedrijf is nooit bang geweest voor veranderingen en staat altijd open voor nieuwe kansen en mogelijkheden, vertelt Lavrijsen: “Innovatie zit ons in het bloed.” Opgericht in 1938 als handelsonderneming in zuivelproducten, ontwikkelt het bedrijf zich in de jaren ’70 richting de sector van koek en gebak. De zaken gaan goed en de groei zet door, zodat in 1988 een nieuw groter pand wordt betrokken – hetzelfde pand als waar iPB nu nog altijd is gevestigd. Het is ook de plek waar ze in de jaren ’90 van start gaan met het drukken van verpakkingen: “Aanvankelijk kochten we voorbedrukte etiketten in, waar we dan zelf de informatie over de ingrediënten op indrukten voor we de goederen aan winkelbedrijven in heel Europa leverden. Later zijn we de complete etikettenproductie voor onze klanten gaan verzorgen.”

Rond 2000 veranderde de zuivelproducten- en banketsector ingrijpend, doordat producenten zich verenigden in grote conglomeraten om op die manier rechtstreeks zaken te kunnen doen met internationale retailorganisaties. Ton en Bart Lavrijsen zien dat het tijd is om snel te schakelen en van koers te veranderen. Ze besluiten zich volledig te richten op wat tot dan toe een nevenactiviteit is gebleven: “Het ontwikkelen en produceren van flexibele, innovatieve verpakkingsoplossingen voor een breed scala aan klanten met specifieke wensen.”

Alles draait om productontwikkeling
De drukkerijactiviteiten groeien snel na de start in 2003, om niet lang daarna te worden geconfronteerd met de gevolgen van de financiële crisis die de gehele grafische industrie hard treffen. “We zijn erin geslaagd die shake out te overleven, deels omdat we naast zelfklevende etiketten ook flexibele verpakkingen en in mould labels produceren. Maar belangrijker nog: wij beschouwen niet ‘drukken’ maar ‘productontwikkeling’ als onze ware kracht. Natuurlijk moet het drukwerk perfect zijn – en we leggen de lat voor onszelf ook heel hoog – maar het is onze kennis rondom dat drukproces waarmee we ons werkelijk onderscheiden van andere partijen. De combinatie van deze drie verschillende soorten verpakkingen onder een dak stelt ons in staat om technologische innovaties tussen die segmenten uit te wisselen. We gebruiken bijvoorbeeld de stanstechniek van de zelfklevende etiketten ook toe voor in mould labels, en we passen onze kennis over de voorbehandeling van verschillende materialen in alle segmenten toe.”

Ton Lavrijsen legt uit hoe zelfs de beste drukpersen nooit het gewenste resultaat kunnen bereiken zonder de juiste platen, inkten en materialen: “Je moet het volledige proces, van begin tot eind, onder controle hebben. Het gaat erom dat je exact de juiste combinatie van factoren tot stand weet te brengen, altijd en telkens opnieuw: niet alleen tijdens een testoplage van 1.000 meter, maar ook als je 100.000 meter drukt in 85 verschillende versies. Het moet snel, goed en voorspelbaar zijn. Doordat wij de principes van ‘Digital Flexo’ volgen, zijn we in staat onze klanten het superieure ‘iPB ColourAssist’ kleurensysteem te bieden.” Dat is ook de reden dat de twee nieuw geïnstalleerde Bobst persen zo zijn aangepast dat ze volledig voldoen aan de wensen van iPB Printing: “En daarom hebben we ook voor Apex International gekozen om ons van rasterwalsen te voorzien.”

Consistente inktoverdracht
Rasterwalsen spelen een cruciale rol in het drukproces, legt Lavrijsen uit, omdat ze voor een consistente en nauwkeurige inktoverdracht moeten zorgen: “En dat is een flinke uitdaging, omdat wij bij iPB geen standaard inkten of primers gebruiken. Het drukken met UV-inkten maakt het allemaal nog lastiger, net als het drukken met wit op transparante materialen.” De laser-gegraveerde GTT rasterwalsen van Apex met de gepatenteerde Open-Slalom Inktkanaal geometrie moeten iPB een oplossing bieden voor deze uitdagingen. Bovendien kunnen met GTT de mogelijkheden verder worden onderzocht van Fixed Palette drukken in zeven kleuren: “We willen die techniek in de toekomst graag veel vaker toepassen. Tot nu toe worden er vooral goede resultaten mee behaald voor zelfklevende etiketten, maar wij zien nog wel ruimte voor verbetering op de verschillende materialen die we gebruiken voor flexibele verpakkingen en in mould labels. We moeten dit concept dus verder verbeteren en aanpassen op onze specifieke producten en materialen zodat we de kwaliteit kunnen bereiken die klanten van ons verwachten.”