Gezond verstand of censuur?

Recent kwam in het nieuws dat YouTube gevaarlijke uitdagingen en streken op zijn platform gaat verbieden. Het gaat om 'uitdagingen' waarbij mensen zichzelf filmen terwijl zij bijvoorbeeld wastabletten eten of geblinddoekt aan het verkeer deelnemen. Uitdagingen die dodelijk kunnen zijn of daadwerkelijk een dodelijke afloop hadden, zijn niet op het platform toegestaan, legt YouTube in zijn voorwaarden uit.

Natuurlijk wil je – en moet je zelfs - mensen tegen zichzelf in bescherming nemen, maar wanneer is het nog gezond verstand en wanneer neigt het naar censuur? Waar ligt de grens? Natuurlijk zal iedereen beamen dat je volledig van het toilet getrokken bent wanneer je die Bird Box uitdagingen daadwerkelijk gaat uitvoeren. Mensen die geblinddoekt aan het verkeer deelnemen kun je toch nauwelijks serieus nemen? Maar kunnen we mensen die ongenuanceerd en ongeremd hun grofste vuilspuiterij op YouTube, Twitter of Facebook of waar dan ook loslaten dan wél serieus nemen? Of die halvegaren die allerlei erotische beelden, filmpjes etc. over mensen waar ze blijkbaar nog een appeltje mee te schillen hebben op internet plaatsen. Waarom zouden die mensen ook niet gewoon geweigerd moeten worden om hun teksten, beelden of andere uitingen te kunnen doen? Dat zou dan heel wat ellende voorkomen.

Omdat het dan op censuur begint te lijken? En omdat het dan ook wel erg verleidelijk wordt om allerlei nieuws dat iemand niet aanstaat ook maar niet te plaatsen? It’s all fake news, zoals onze Donald pleegt te zeggen. Daarvan denken de meesten (hoop ik), tuurlijk joh, droom lekker verder. Waarom denken we dat dan niet bij die onzin waar allerlei aandachttrekkende figuren zich druk mee houden?

Misschien is de beste censuur wel gewoon je eigen gezonde verstand…
Niet alles zomaar geloven en zeker niet alles zomaar nadoen.

John de Waard